Nieuwsberichten

Lancering Hub Cobben prijs

Op maandag 9 oktober jl. is in het Mijnmuseum te Heerlen de Hub Cobben Prijs gelanceerd met een lezing over de legendarische Hub Cobben, oud ABW-kaderlid.Na het welkomstwoord van Ron Meyer gaf Martin van der Weerden uitleg over het hoe en waarom van de uitreiking van de Hub Cobben prijs. Beide heren zijn de twee initiatiefnemers van deze prijs.
Met de presentatie van een aantal foto's en de vertoning van een film over de voorbereiding op en de reis over de ‘Mars in Den Haag’ op 18 september 1975 werd de rol van de oud-vakbondsman verder belicht. Daarna werden de ambassadeurs voorgesteld, het zij via een ingesproken bericht, film of persoonlijke aanwezigheid.
Onze secretaris/penningmeester, Indra Kandhai, is ook een van de ambassadeurs.
De reacties op de uitreiking van de Hub Cobben prijs zijn heel positief ontvangen.

Wie was Hub Cobben?
Hub Cobben (Hoensbroek, 1908–1976) was vakbondsleider van de ABWM, nu Vakbond ABW. Hij was op 18 september 1975 de kartrekker van de ‘Mars in Den Haag’ van duizenden Limburgse mijnwerkers voor betere pensioenen. Hub Cobben was oud-mijnwerker en maakte grote indruk met zijn bevlogen acties. Heel veel Limburgers herkenden zich in zijn verontwaardiging over de slechte pensioenen van tienduizenden mijnwerkers en de manier waarop zij werden afgedankt.
De aangekondigde prijs is een nieuwe prijs voor sociale strijd en rechtvaardigheid en eert mensen of organisaties die zich op indrukwekkende wijze hebben ingezet voor sociale strijd en rechtvaardigheid.
Vakbond ABW vindt de uitreiking van de Hub Cobben prijs, een waardig postuum eerbetoon aan Hub Cobben, een van haar prominente en legendarische kaderleden. Deze prijs geeft aan dat zelfs 43 jaar na zijn overlijden de sociale strijd die hij gevoerd heeft en de rechtvaardigheid die hij eiste nimmer wordt vergeten, en nog steeds noodzakelijk blijft.
Vanaf 18 september 2018 wordt de Hub Cobben Prijs jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op indrukwekkende wijze voor sociale rechtvaardigheid heeft ingezet en indruk heeft gemaakt in Limburg. Kandidaten kunnen worden aangemeld via de link: http://www.hubcobbenprijs.nl

Initiatiefnemers Hub Cobbenprijs Ron Meyer (Partijvoorzitter SP) Martin van der Weerden (Geschiedenisleraar en specialist regionale geschiedenis)

Ambassadeurs Hub Cobbenprijs
Ralf Krewinkel, Burgemeester van Heerlen
Remy van Heugten, Filmregisseur en viervoudig Gouden Kalf winnaar
Ron van Baden, Regioleider FNV
Sef Derkx – Presentator & werkzaam bij het Limburgs Museum
Theo Bovens – Commissaris van de Koning in Limburg
Professor Ad Knotter – Directeur van het Sociaal Historisch Centrum Limburg te Maastricht
Tim Henneman – Scholier van het Bernardinuscollege te Heerlen
Indra Kandhai – Secretaris/penningmeester Vakbond ABW Heerlen
Annemarie Penn, Burgemeester Maastricht
 
« Terug

Leden login

 -   - Adresgegevens

Valkenburgerweg 75
6419 AP Heerlen

Tel.: 045 -571 99 55
Fax: 045 -571 53 60

e-mail: balie@vakbondabw.nl

Routebeschrijving
Vul onderstaand uw adres in en klik op 'maak route'.
Straat + nr.
Plaats
maak route
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK