Uitnodiging Informatiebijeenkomst over Pensioen op maandag 28 mei a.s.

PENSIOEN
Nederlanders weten bedroevend weinig van pensioen
Wat moet ik weten?
en nog belangrijker,
Wat moet ik doen ?

Beste ABW-leden,

Zoals bekend organiseert jullie Vakbond ABW twee keer per jaar een informatiebijeenkomst met een actueel thema voor haar leden.
Voor de tweede informatiebijeenkomst van het jaar hebben we weer een interessant en actueel thema namelijk 'PENSIOEN'.

Waarom?
Omdat Nederlanders veel te weten weinig over pensioen. Tien jaar discussie over het pensioenstelsel en de AOW hebben daar weinig aan veranderd, aldus een recente studie van Netspar naar pensioenbewustzijn en mogelijkheden om dat te verhogen.
Pensioenkennis is laag, zeker onder jongeren', aldus Netspar.
Het onderwerp pensioen is “hot” en staat volop in de schijnwerpers.

Daarom organiseren we een bijeenkomst waarin we jullie niet alleen nader informeren over pensioenbegrippen en pensioenontwikkelingen, maar waar we jullie ook in de gelegenheid stellen om jullie vragen te stellen.
Deze bijeenkomst vindt plaats op maandag 28 mei a.s.om 19.00 uur in Cultuurhuis Heerlen aan de Sittarderweg 145 te Heerlen.

Veel (jonge) werkenden beschouwen dit onderwerp een beetje als 'de ver van mijn bed show', terwijl het belangrijk is om je al op jonge leeftijd hierin te verdiepen en
in een vroeg stadium bij te sturen en op de persoonssituatie geënte maatregelen te treffen.
Op deze wijze kan voorkomen worden dat men niet onaangenaam verrast wordt door de hoogte van het opgebouwd pensioen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
Om al onze leden, jong en oud, hiervan bewust(er) te maken en nader te informeren over dit onderwerp organiseert jullie vakbond deze informatiebijeenkomst.
Tijdens deze bijeenkomst zullen wij ook ingaan op vele pensioenbegrippen die voor vele leden niet duidelijk zijn.

De onderwerpen die we gaan bespreken zijn:
* Verschil tussen een pensioenfonds en een verzekeringsmaatschappij en ondernemingspensioenfonds versus bedrijfstakpensioenfonds
* Basisbegrippen van pensioen
* Welke verschillende pensioenregelingen zijn er?
  - Eindloon, Middelloon, Beschikbare premieregeling; hoe gebeurt de opbouw in deze regelingen?
* Berekening pensioenpremie en Verdeling pensioenpremie Werkgever - Werknemer
* De relatie tussen de AOW en de diverse door pensioenfondsen gehanteerde pensioenleeftijden.
* Mogelijkheid om pensioen flexibel op te nemen
* Wat is een Algemeen Pensioenfonds (APF) ?
* Wat is de toekomst: individualisering ?
* Afkoop van pensioen
* UPO, 1 x per 5 jaar en 1 x per jaar
* Banksparen voor uw pensioen
* Pensioen aangroei/Factor A
* Rekenrente
* Dekkingsgraad
* Actuele ontwikkelingen in pensioenland
* Pensioencommunicatie
* Wat is een Premiepensioeninstelling (PPI) ?

Om een duidelijk beeld te krijgen over pensioenen en over héél veel vragen die ons hierover bereiken heeft jullie vakbond een gerenommeerd actuaris, drs. Peter van Eekelen, bereid gevonden om ons hierin meer inzicht te geven.
Het programma ziet er als volgt uit:

19.00 uur Welkomstwoord
                 Jack Hurxkens, voorzitter Vakbond ABW

19.15 uur Pensioen
                drs. Peter van Eekelen, actuaris
                De volgende onderwerpen worden besproken:
                * Basisbegrippen pensioen
                * Welke verschillende pensioenregelingen zijn er?
                  - Eindloon, Middelloon, Beschikbare premieregeling; hoe gebeurt de opbouw in deze verschillende regelingen ?
               * Berekening pensioenpremie en Verdeling pensioenpremie Werkgever - Werknemer
                * Mogelijkheid om pensioen flexibel op te nemen en uitruil

20.00 uur Pauze

20.15 uur Vervolg presentatie
                 drs. Peter van Eekelen
                 De volgende onderwerpen worden besproken:
                 * Rekenrente
                 * Dekkingsgraad
                 * Afkoop
                 * Pensioencommunicatie
                 * UPO, 1 x per 5 jaar en 1 x per jaar
                 * Pensioen aangroei/Factor A
                 * Wat is een APF; wat is een PPI?
                 * Wat is de toekomst: individualisering?
                 * Banksparen voor uw pensioen
                 * Nieuw Pensioenstelsel
                 * Actuele ontwikkelingen in pensioenland

21.00 uur Einde

Deelname aan deze bijeenkomst is GRATIS, maar aanmelden vooraf is VERPLICHT i.v.m. organisatie.
Vergeet niet om je naam en bondsnummer te vermelden.
U mag een collega of kennis meenemen, geef wel bij uw aanmelding aan met hoeveel personen u naar deze bijeenkomst komt.
Na uw aanmelding ontvangt u geen aparte uitnodiging en aanvullende informatie meer!

Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 14 mei as. via e-mail: balie@vakbondabw.nl of telefonisch via het secretariaat:
045 - 571 99 55.
Meldt u op tijd aan. Vol is vol!

Tot ziens op maandag 28 mei a.s.

Met vriendelijke groet,
Vakbond ABW,

Jack Hurxkens,
voorzitter.

VAKBOND ABW: STERK IN MAATWERK!