OPROEP!!! VAKBOND ABW ROEPT IEDEREEN OP OM PETITIE OVER MENSEN DIE MET EEN ARBEIDSBEPERKING BENADEELD WORDEN IN HUN INKOMEN, MASSAAL TE STEUNEN!!!

OPROEP!!!

Het voorstel van staatssecretaris Tamara van Ark van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen is voor de Vakbond ABW niet aanvaardbaar, omdat zij minder kunnen gaan verdienen dan het minimumloon.
Wat is er aan de hand?
Conform het regeerakkoord wil Van Ark het huidige systeem van loonsubsidie voor mensen met een arbeidsbeperking afschaffen.
Nu krijgen werkgevers subsidie om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zij betalen die werknemer het cao-loon en krijgen van de overheid een subsidie die het verschil tussen diens productiviteit (zijn loonwaarde) en het minimumloon compenseert. In de nieuwe systematiek hoeven werkgevers voortaan slechts de loonwaarde te betalen en moet de werknemer met een arbeidsbeperking aankloppen bij de gemeente voor een aanvullende uitkering. Een soortgelijk regime geldt al voor jonggehandicapten, de zogeheten Wajongers.
Vakbond ABW vindt dat loondispensatie leidt tot ongelijke arbeidsvoorwaarden en is in principe in strijd met het VN-verdrag voor gelijke behandeling van mensen met een handicap.
In plaats van een volwaardig loon blijven arbeidsgehandicapten die werken toch hun hele leven in een uitkeringstraject hangen en bouwen daardoor geen pensioen of sociale zekerheidsrechten zoals WW op.
Bovendien geldt voor hen dezelfde sollicitatieplicht als voor bijstandsgerechtigden en kunnen zij maar beperkt spaargeld aanhouden. Net als in de bijstand worden extra inkomsten zoals bijvoorbeeld een dertiende maand of kerstbonus verrekend met de loonaanvulling. Ook geldt de partnertoets: wie samenwoont met een verdienende partner kan geen aanspraak maken op een aanvullende uitkering.
Vakbond ABW vindt het voorstel een asociale bezuinigingsmaatregel en niet passend voor deze doelgroep.
Daarom ondersteunt de Vakbond ABW de petitie ‘Wij staan op! Gelijke kansen op de arbeidsmarkt’ en roept haar leden dan ook op om deze petitie te ondersteunen door te klikken op deze link.:

Inmiddels hebben per heden, 13 juni 2018, al ruim 87.500 mensen deze petitie ondertekend.
Hoe meer mensen deze petitie des te groter onze plannen om dit controversieel plan voor een andere loonkostensystematiek voor mensen met een arbeidsbeperking te boycotten.