"De vakbond voor iedereen"
word ook lid en profiteer van alle voordelen

Dit wil ik met u delen… 16-12-2019

Traditiegetrouw ontvangt u vlak voor kerst de kersteditie van ons vakblad Vizier.
Aan het eind van het jaar ben ik dan ook geneigd terug te blikken op het oude jaar en met een knipoog alvast te kijken naar het nieuwe jaar.
Jack Hurxkens
Blik ik terug op 2019 dan is het voor onze vakbond sowieso een bijzonder en historisch jaar omdat we op 23 september 75-jaar bestonden en in het kader van het bereiken van deze bijzondere mijlpaal voor het eerst in onze geschiedenis een historisch boek hebben uitgegeven, omdat we het belangrijk vonden om onze geschiedenis vast te leggen.

Maar de laatste maanden van 2019 zijn nogal roerig geweest en staat Nederland volop in de schijnwerpers in het kader van de stikstofcrisis.
Eerst trokken de boeren met en zonder trekkers naar Den Haag. Ze pikken het niet langer, omdat ze zich al langer het afvoerputje voelen van de samenleving en het lijkt of ze de schuld krijgen van alle milieuproblemen en ze daarom ook allemaal moeten oplossen. De boeren vinden dat ze worden afgeschilderd als dierenmishandelaars en milieuvervuilers, beschuldigingen die zelden onderbouwd zijn. Maar de echte druppel die de emmer deed overlopen was het voorstel van Tjeerd de Groot (D66) dat de veeboeren hun veestapel moeten halveren in het kader van het stikstofbeleid. Toen de commissie-Remkes (VVD) ook nog opperde dat boeren in de buurt van natuurgebieden uitgekocht moeten worden, waren de boeren er helemaal klaar mee.

In het kader van de stikstofcrisis kwam daar bovenop de melding dat de maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen overdag wordt verlaagd van 130 naar 100 kilometer per uur. Het is één van de maatregelen die het kabinet zegt noodgedwongen te moeten nemen om de stikstofuitstoot te verminderen.
Premier Rutte sprak van een “rotmaatregel", maar wel een die nodig is om te voorkomen dat Nederland op slot gaat en veel banen verloren gaan. Alleen in IJsland wordt nog langzamer gereden. Daar geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur.
De verlaging van de maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen gaat op zijn vroegst in maart 2020 in. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) laten weten.
Roering was er ook in de zorg om de eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit.
Op woensdag 20 noember 2019 lag naar schatting in totaal 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra het werk bijna volledig plat. Ruim 150.000 ziekenhuismedewerkers (m.u.v. de academische ziekenhuizen die onder een andere cao vallen) deden mee aan de actie en zijn ons inziens terecht boos op werkgeversorganisatie NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) omdat die niet over de brug wil komen met een goede cao. Ze eisen onder meer een stevige structurele loonsverhoging en betere afspraken over werk- en rusttijden.

Maar na alle onrust zijn er gelukkig ook positieve berichten zoals het bericht dat de pensioenkortingen grotendeels van de baan zijn. Pensioenfondsen die in problemen verkeren krijgen onder voorwaarden langer de tijd om te voldoen aan de huidige gestelde financiële eisen. Met deze maatregel wordt naar verwachting voorkomen dat een groot aantal pensioenfondsen volgend jaar kortingen moet doorvoeren, aldus minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De huidige financiële problemen bij pensioenfondsen onderstrepen opnieuw het belang van een hervorming van het huidige pensioenstelsel.
Wij van de ABW vinden een degelijke uitwerking van het pensioenakkoord dan ook de hoogste prioriteit hebben en vinden dat sociale partners maar snel in actie moeten komen, want delay is danger!
Maar het jaar 2020 wordt ongetwijfeld weer een jaar met nieuwe uitdagingen.
Op 1 januari 2020 gaat de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in, waar de regels op het gebied van arbeidscontracten en ontslag gaan veranderen.Hierover organiseren wij in juni 2020 een informatiebijeenkomst. Houd onze website in de gaten.
In 2020 mogen we in Rotterdam ook de 65ste editie van het Eurovisiesongfestival organiseren, omdat Nederland de overwinning binnenhaalde op het Eurovisiesongfestival 2019 in Israël.
Vervolgens hebben we het Europees Kampioenschap (EK) voetbal 2020 dat van 12 juni tot en met 12 juli 2020 wordt georganiseerd in maar liefst twaalf verschillende landen, waaronder Nederland (Johan Cruijff ArenA Amsterdam).

Wat ook nog spannend wordt is wat het resultaat wordt van de nieuwe verkiezingen op 12 december 2019 in het Verenigd Koninkrijk: Leidt die uitslag tot een definitief einde van de Brexit of toch niet?
Wij van de Vakbond ABW gaan in elk geval samen met ons hoofdbestuur en kaderleden kijken naar nieuwe uitdagingen, waarbij de focus met name ligt op het werven van meer leden. Want dit is van groot belang om datgene wat we doen te kunnen blijven doen, namelijk het opkomen voor de belangen van onze leden zowel individueel als collectief.
Rest mij u fijne feestdagen toe te wensen en vooral een gezond en vredig 2020!

Jack Hurxkens,
voorzitter.