Weblog hoofdbestuurders

GEZOND ETEN

Biologisch eten is niet perseĀ  gezonder dan regulier eten. Het is een mythe dat biologisch eten onbespoten, lekkerder en gezonder zou zijn.
Veel consumenten hebben instructief vertrouwen in de wijsheid van de natuur.

GEZOND  ETEN

Biologisch wordt gezien als het meest natuurlijke, maar is niet perse gezonder.
Aan b.v. gangbare margarine wordt o.a. vitamine D toegevoegd.
Aan biologische margarine wordt dit niet toegevoegd, omdat toevoegingen niet natuurlijk zijn. Daardoor krijgen mensen die biologisch eten een derde tot de helft minder binnen  van deze essentiële stoffen.
De natuur geeft ons niet automatisch wat we nodig hebben.
Is het gepraat over natuurlijk allemaal onzin?
Nee, niet perse, maar als het gaat over veilig voedsel met de juiste hoeveelheden gezonde stoffen erin, is de oernatuur geen betrouwbare bron.
Biologisch eten is niet onbespoten. Biologische bestrijdingsmiddelen worden wel sneller afgebroken dan chemische middelen. Evengoed kunnen natuurlijke biologische bestrijdingsmiddelen giftiger zijn dan chemische middelen.
 
BELASTEN VAN MILIEU

Fruit en groente uit verre landen invliegen kost minder CO2 dan Hollandse groente en fruit in koelcellen bewaren. Het produceren van voedsel kost de meeste energie en de vervoerskilometers uit  verre  landen is te verwaarlozen. Bovendien gebruiken ze bijvoorbeeld in Kenia  natuurlijke mest en geen kunstmest. Het werk wordt daar met de hand gedaan en niet zoals hier met diesel slurpende tractors. Met de auto 10 km naar de winkel rijden kost meer CO2  dan groente uit Kenia.
Aan biologisch voedsel kleven nog meer nadelen. Zo leidt biologisch vlees tot meer klimaatverandering dan gewoon vlees. Biologisch vee mag dan wel gelukkiger zijn, het produceert veel meer klimaatgassen.
Is biologisch eten lekkerder? 
Uit onderzoek blijkt dat als men geblinddoekt eet, men het verschil niet proeft.
Als iedereen biologisch zou eten, omdat er geen regulier voedsel meer verkrijgbaar zou zijn, zouden miljoenen mensen van de honger sterven, omdat biologisch voedsel duurder is  en deze mensen dat niet kunnen betalen.
Het blijkt dat regulier voedsel niet per definitie ongezonder is dan biologisch voedsel.  Iedereen maakt zijn eigen keuzes.

Ans Kolenburg,
hoofdbestuurder.

« Terug
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK