Weblog voorzitter

Dit wil ik met u delen

Nederland heeft zoals bekend na een bijzonder lange periode van formeren sinds eind oktober jl. weer een kabinet, Rutte 3, bestaande uit VVD, CDA, D66 en Christen Unie.Inmiddels is er ook een regeerakkoord Rutte 3 met als titel ‘Vertrouwen in de toekomst’.
De economie in Nederland bloeit, de werkloosheid is ongekend laag en dat blijft zich ook zo voortzetten.

Want bij het schrijven van mijn weblog lees ik het goede nieuws van het CBS dat de Nederlandse economie ook in het derde kwartaal van 2017 opnieuw gegroeid is, en wel met 0,4% ten opzichte van een kwartaal eerder en 3,3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Daarmee is de Nederlandse economie nog steeds goed op weg om dit jaar met meer dan 3% te groeien. Zowel de consumptie, investeringen en export dragen bij aan deze groei.
De nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes vindt dat economische groei pas echt betekenis krijgt wanneer Nederlanders ervan beginnen te profiteren. In de cijfers zien we volgens de minister dat nu gebeuren: De groei van de werkgelegenheid zet zich door. In het derde kwartaal van 2017 kwamen er 51 duizend banen bij en dat is goed nieuws. Daarmee is er al vier kwartalen op rij sprake van een banengroei van boven de 50 duizend. Volgens het CPB mogen we volgend jaar een stijging in de contractlonen van 2,5% verwachten, en in 2019 zelfs een stijging van 3,5%.
Bij de meeste bedrijfstakken is de groei zichtbaar. De zakelijke dienstverlening (+6,1%) en de handel, vervoer en horeca (+5%) laten de hoogste groei zien. Al met al passen de nieuwe groeicijfers in het beeld van een robuust groeiende economie en leiden die tot meer vertrouwen in de toekomst.
Ik ben het helemaal eens met de constatering van de nieuwbakken minister Eric Wiebes dat het nu echt tijd wordt dat alle Nederlanders na jaren van het strak aantrekken van de broekriem nu ook recht hebben op de kers op de taart.
Goed nieuws vind ik ook dat de Europese Commissie(EC)eindelijk werk wil maken van gelijke beloning. De EC heeft een plan opgesteld dat gelijke beloning van mannen en vrouwen in het bedrijfsleven dichterbij moet brengen. Brussel streeft onder meer naar minimumstraffen voor bedrijven waar de salarisverschillen niet kloppen. Een andere maatregel is dat de Commissie bij de grootste Europese bedrijven het beloningsbeleid constant in de gaten gaat houden. De maatregelen moeten over twee jaar van kracht zijn. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten zich er nog wel over uitspreken.
Wist u trouwens dat uit recent onderzoek is gebleken dat vrouwen in Europa gemiddeld ruim 16 % minder betaald krijgen dan mannen voor hetzelfde werk. Tegelijkertijd zegt 90 % van de Europeanen een ongelijke beloning onacceptabel te vinden.
Trouwens een ander opvallend weetje bij Rutte 3 is, dat dit kabinet 3 extra ministers kent op de ministeries van Onderwijs, Volksgezondheid, Welzijn en Justitie & Veiligheid.
Al jaren wordt geroepen dat er flink bezuinigd moet worden op het te grote ambtenarenapparaat op de diverse ministeries, maar met de benoeming van deze 3 extra ministeries staat nu alvast dat dit ook nu weer niet gaat gebeuren.

En zo aan het einde van het jaar vraag je je dan af wat zal het nieuwe jaar 2018 brengen?
Klopt het dat we door het regeerakkoord Rutte 3 meer vertrouwen zullen krijgen in de toekomst en dat we volgens de recente oproep van premier Rutte 3 ons een beetje meer moeten ontspannen? De tijd zal het leren.

Mijn wensen heb ik in elk geval opgehangen in de kerstboom op pagina 12 en 13 van onze kersteditie van Vizier
Rest mij u fijne feestdagen toe te wensen en vooral een gezond en vredig 2018!

Jack Hurxkens,
voorzitter.

« Terug

Leden login

 -   - Adresgegevens

Valkenburgerweg 75
6419 AP Heerlen

Tel.: 045 -571 99 55
Fax: 045 -571 53 60

e-mail: balie@vakbondabw.nl

Routebeschrijving
Vul onderstaand uw adres in en klik op 'maak route'.
Straat + nr.
Plaats
maak route
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK