Weblog voorzitter

Dit wil ik met u delen...

Beste leden,

Het nieuwe jaar 2018 werd in Nederland ingeleid door de Januari storm. Die zorgde voor extreme weersomstandigheden die leidden tot ongelukken, schade maar soms ook mooie foto’s. Laten we hopen dat dit begin niet een indicator zal zijn voor een onstuimig jaar 2018.
Aan het begin van een nieuw jaar is het ook een beetje gebruikelijk om even terug te blikken.

Doen we dat, dan was 2017 het jaar van Donald Trump en Kim Jung-un; Donald Trump en Poetin; Donald Trump en 'fake news', zijn tweets en zijn belastingen. Het was ook het jaar van Uber, van het Model 3 van Tesla, van kunstmatige intelligentie en 'machine learning', van bosbranden in het droge Californië, van blockchain en vooral ook bitcoin, maar ook het hebbeding van 2017, de spraakcomputer Echo en de Echo Plus van Amazon.
Google volgde snel, Apple moest de introductie van zijn HomePod drie maanden uitstellen tot begin 2018. Maar Amazon verraste verder door de overname van de biologische en weinig digitale supermarktketen WholeFoods. Het wil groot worden in supermarkten en vermoedelijk ook in het thuisbezorgen van maaltijden.
Maar bij Alphabet/Google is de auto zonder chauffeur speerpunt, de Waymo (‘a new way forward in mobility’).
Nieuw is bijna synoniem aan Tesla en Elon Musk. De elektrische vrachtwagen komt eraan, net als een nieuwe sportwagen.

2017 was natuurlijk ook het jaar van #MeToo, van gelijke lonen voor vrouwen en mannen (zie ook mijn vorige column), van de strijd tegen discriminatie door vervuilde of slordige data. Het was het jaar van cybersecurity, van robotisering en op langere termijn wel of niet verdwijnen van banen, van vragen over de betaalbaarheid van een basisinkomen.

Beste leden, al deze technologische en maatschappelijke ontwikkelingen blijven ongetwijfeld nog jaren doorklinken. En soms gaan die ontwikkelingen zo snel dat we als individu er totaal geen grip op hebben en toch zullen moeten accepteren dat er geen weg terug is. Of we het nu willen of niet ‘go with the flow’.

Het jaar 2017 zal op langere termijn vooral herinnerd worden als het eerste regeringsjaar van Donald Trump en niet te vergeten in eigen land, de lancering van Rutte 3.
Eerst was er een lange formatie, en volgend jaar komt er alweer een nieuwe Eerste Kamer. Rutte 3 heeft, met zijn krappe steun in beide Kamers, maar beperkte tijd om de vele plannen waar te maken.

Na terug geblikt te hebben op het jaar 2017 wil ik toch even stil staan bij wat prognoses voor 2018.
Zo is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) optimistisch over de wereldeconomie. In Nederland groeit de economie ook hard. In mijn vorige columns heb ik reeds melding hiervan gemaakt.

Verder maakte het CBS bekend dat de CAO-lonen vorig jaar gemiddeld met 1,5 % stegen. De vraag is nu ‘Wordt 2018 het jaar van de loongolf’, daar in de nieuwe cao's de lonen gemiddeld meer dan 2 % per jaar lijken te stijgen. Is dit de aanzet voor een langere periode met sterk stijgende lonen en groeiende welvaart voor de werknemer? En nemen werkgevers in Nederland de oproep van De Nederlandsche Bank (DNB), het Sociaal Cultureel Planbureau en het Internationaal Monetair Fonds eindelijk serieus?
De timing nu lijkt perfect, daar het UWV onlangs nog waarschuwde voor een toenemende krapte op de arbeidsmarkt in 2018. De huidige personeelstekorten in de bouw en techniek verspreiden zich volgens het UWV in het komende jaar naar de gehele economie. Het aantal 'krapteberoepen' met meer vacatures dan werkzoekenden zal volgens de uitkeringsinstantie sterk toenemen. En dat biedt natuurlijk kansen! Het jaar 2018 zou zomaar het jaar van de werknemer kunnen worden.
De eerste tekenen lijken gunstig. De DNB voorspelde eind december 2017 dat de werknemer het komend jaar een groter deel van de koek zal krijgen en dat wordt tijd!
U kunt er op van aan dat wij van de Vakbond ABW bij het afsluiten van CAO’s bij onze looneisen hiermee rekening zullen houden.

Jack Hurxkens,
voorzitter.