Weblog voorzitter

Dit wil ik met u delen....

Als ik mijn weblog schrijf, dan hebben de scholen in Limburg vakantie, de bouwvakvakantie is gaande, een aantal collega’s heeft ook vakantie en is het dus iets rustiger op kantoor.
Een goed moment dus om te reflecteren op de afgelopen 8 maanden van het jaar 2018. Dat betekent ook dat over 4 maanden het jaar 2018 weer passé is.

Het is ongelooflijk hoe alles zo voorbij raast en je als individu soms het gevoel hebt dat de klok sneller tikt dan je wilt.
Daarom is vakantie ook nodig en welverdiend, want je kunt weer een paar weken je eigen agenda bepalen en energie bijtanken op wat komen gaat. Niets moet en hoeft! Het enige wat telt is VRIJ zijn! Wat een heerlijk gevoel!
Ik zelf moet nog even wachten want pas in het najaar ga ik met vakantie. Maar ja, verschil moet er zijn.

Als ik zo reflecteer en kijk welke zaken me hebben verwonderd, zowel in positieve als negatieve zin, dan kan ik er zo een paar noemen.
Laat ik maar eerst beginnen met de positieve zaken.
Als Limburger in hart en nieren ben ik best heel erg trots dat onze provincie het wereldnieuws haalt o.a. op het gebied van sport en muziek.
Zo hebben we onze bekende wegwielrenner Tom Dumoulin die na zijn grote zege van de Giro d’Italia in 2017 menig podium bestrijkt door zijn deelname aan vele grote wielertoernooien zoals de Tour de France, de ronde van Spanje en dichter bij huis de Amstel Gold race.
Dan hebben we de bekende Formule 1 coureur Max Verstappen die de harten van vele Limburgers harder doet kloppen als hij het gaspedaal intrapt van zijn bolide.
Ook hebben we onze eigen vrouwelijke Messi, namelijk Lieke Martens die uitgeroepen is tot de beste voetbalster van de wereld.
En een andere bekende Limburger is onze koning van de wals, André Rieu, die onlangs zijn eigen record verbrak en maar liefst 13 concerten gaf op het Vrijthof. Mensen uit heel veel werelddelen komen naar het Vrijthof om naar zijn muziek te luisteren en wie weet doet die hen even de problemen van alle dag vergeten.
Op deze prestaties mogen we best trots zijn toch?
Een negatieve zaak wil ik ook noemen omdat die mij niet alleen boos maakt maar vooral ook verwondert. De trouwe lezers van mijn column weten dat wellicht nog, maar het is de alsmaar toenemende kloof die optreedt in Nederland op diverse gebieden en groepen.
Als ik dan in een recent jaarlijks onderzoek van de Volkskrant lees dat de topinkomens in Nederland na een aantal jaren van minder harde groei, weer sneller stijgen, dan vind ik dit echt niet kunnen. Temeer omdat het afgelopen jaar er zoveel stakingen zijn geweest zoals in het openbaar vervoer en de metaal voor meer loon.
De loonkloof tussen de top en de werkvloer loopt steeds meer op, volgens het onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de top van 111 toonaangevende bedrijven.
Qua loonkloof is volgens het onderzoek Unilever koploper. Bij de Nederlandse-Britse multinational verdiende topman Paul Polman vorig jaar 287 keer meer dan de gemiddelde werknemer.
Schandalig vindt u niet?
Wij van de Vakbond ABW proberen in ieder geval bij de bedrijven waar we CAO’s afsluiten te kijken naar een marktconforme en rechtvaardige loonsverhoging voor onze leden. Dat lukt – eerlijk is eerlijk – ook niet altijd. Maar we proberen daar waar het mogelijk is hiervoor alles “uit de kast” te halen.
Dat is ook wat ons kenmerkt, nl. sterk in maatwerk!
Nog een héél mooie vakantie toegewenst!

Jack Hurxkens,
voorzitter.