Weblog hoofdbestuurders

'Spin uit de hel'

Geachte leden,
Enige tijd geleden las ik in Elsevier weekblad een artikel dat mijn bijzondere aandacht trok. Onder het thema “Spin uit de hel” werd dit artikel gewijd aan misschien wel (naar men stelde) het meest gevaarlijke (ziekmakende) dier in West Europa: de teek.

De Teek ressorteert onder de spinachtigen (ze hebben 8 pootjes). De voorpootjes zijn bijzonder vernuftig en doen dienst als thermometer, hygrometer en als neus waarmee ze adem (CO2) kunnen ruiken. Ze weten dus precies wanneer een prooi (gastheer) in de buurt is. Ze kunnen maanden zonder voedsel en kunnen zo dus rustig wachten op een voorbijganger. Feitelijk ingenieuze dieren. Teken bestaan waarschijnlijk al miljoenen jaren en hebben zich als zodanig ingenieus weten te specialiseren. Het speeksel van de teek zorgt voor een lokale verdoving waardoor de beet niet wordt gevoeld. Eenmaal door de huid gedrongen, zorgt het speeksel ervoor dat de bloedvaatjes zich verwijden en zo de bloedtoevoer wordt verzorgd. De specifieke eiwitten in het speeksel zorgen er ook voor dat het bloed niet stolt en dus opgezogen kan worden. Ook onderdrukken deze eiwitten het afweersysteem, zodat de teek door het lichaam wordt “getolereerd” en er niet uitzweert zoals dit gebeurt met een splinter. Wat feitelijk nog veel enger en gevaarlijker is, ook de ziekteverwekkers, waaronder Lyme, worden door deze eiwitten omgeven en worden als zodanig beschermd. Het afweersysteem wordt “gefopt” en komt te laat in actie. Teken kunnen 40 ziekteverwekkers bevatten, waaronder Lyme en hersenvliesontsteking (TBE).

Een teek kent 4 stadia: eitje > larf > nimf > volwassen teek. Afhankelijk van het stadium vind je ze in het gras (laag) of in struiken, halmen en dergelijke (hoger).
Een op de vijf teken is besmet met Lyme en een op de tien mensen die door een besmette teek zijn gebeten krijgt de ziekte Lyme (vernoemd naar het stadje Old Lyme waar de ziekte in 1975 voor het eerst werd ontdekt). Jaarlijks worden er in Nederland ruim 1.000.000 mensen gebeten. Hiervan worden uiteindelijk 27.000 mensen ziek, waarvan 1.000 tot 2.500 (jaarlijks) met blijvende klachten. Tegen Lyme bestaat (nog ) geen vaccin hetgeen wel het geval is tegen de hiervoor genoemde hersenvliesontsteking.

Voorkomen lijkt vooralsnog de beste remedie. Dit kan door armen en benen te bespuiten met een afweermiddel (Deet / Autan). Eenmaal toch gebeten, de teek zo snel mogelijk verwijderen: uittrekken met pincet, echter niet draaien of knijpen! Eerst daarna ontsmetten en vervolgens een arts consulteren (antibiotica). Wat behandeling betreft zal het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in Nederland een proefproject gaan opzetten. De teek neemt in aantal nog steeds toe. Naar men stelt komt dit door een combinatie van factoren zoals een stijgende temperatuur (opwarming) en minder chemische onkruidbestrijding.

Er is een app ontwikkeld (Tekenscanner) waarop u kunt zien hoeveel besmette teken er per regio zijn en hoe een uitgetrokken exemplaar kan worden opgestuurd voor onderzoek (welke ziektedragers komen er op voor? Wat is mijn risico?). De diversiteit aan teken is groot. Niet allen binnen Europa, maar ook intercontinentaal. In Afrika vormt de teek bijvoorbeeld een wezenlijke bedreiging voor de veeteelt. Feitelijk heeft iedere regio zij specifieke teken, die overigens niet allemáál op mensenbloed uit zijn. Helaas geldt dit niet voor de teek in onze regio (Ixodes ricinus) die een echter “alles pakker” is, inclusief de mens. U bent dus gewaarschuwd!

Tot zover,
Jo de la Roij,
hoofdbestuurder.

 
« Terug
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK